Voor vrijheid heb je geen toestemming nodig!

Voel jij je vrij of voel je je beperkt?

En waar ligt dat dan aan? Wat betekent vrijheid eigenlijk voor jou? Is vrijheid nog wel een vanzelfsprekendheid of moet je vrijheid verdienen?

Ik beperk mezelf even tot het leven dat we hebben in Nederland. Tot voor kort was alles mogelijk in ons leven en in ons land. We konden gaan en staan waar we wilden. Lekker uit eten, op reis, een festival hier en een feestje in de kroeg daar. Maar helaas kwam daar rond maart 2020 verandering in toen we te maken kregen met een enorme beperking in onze vrijheid. Toch?
Iedereen moest thuis blijven, kinderen bleven thuis en buiten de deur was niet meer zoveel te zoeken. Alles was dicht. Ik kan me voorstellen dat dat een hele uitdagende periode voor je is geweest. Maar toen was daar een oplossing. Een oplossing die versneld uit het lab kwam gerold. We kregen onze vrijheid terug. Niet voor iedereen, want je moest er dan wel gebruik van maken. Natuurlijk was er ook een alternatief, maar ook daar voelde niet iedereen iets voor. Als je er wel gebruik van zou maken, dan was er niks meer wat jou beperkte in je doen en laten.

Maar, alles was weer mogelijk. De zomer zou een feestje zijn! Vakanties werden geboekt en evenementen werden massaal uitverkocht.

Helaas heeft de oplossing maar kort gewerkt. Opnieuw moest de vrijheid worden ingeperkt. Het wondermiddel bleek toch niet zo’n wondermiddel en de zomer die veelbelovend leek, bleek toch niet zo te mogen zijn.

Luister, ik voel de irritatie bij je als je dit leest. Misschien staat het sarcasme je niet helemaal aan of borrelt de frustratie weer een beetje op. Ik begrijp het, ik heb precies hetzelfde. Geloof me.

En daar zit je dan weer. Vakantie geannuleerd, want rood! Festival gaat niet door, je kiest ervoor niet bij elke poort een bewijs te laten zien en inmiddels lopen de discussies over vrijheid hoog op.

Heb je nog iets positiefs te melden?

JAZEKER! Vrijheid is een mindset. Jij hebt de regie in je leven. Je bent zo vrij als dat je je voelt. Nee, je kan een hoop niet, maar je kan ook een hoop wel. En jouw gevoel van vrijheid hangt toch niet af van een festival of een vakantie? Je hebt een keuze. Ga je je vooral laten beperken door de beperkingen die je zijn opgelegd of ga je op zoek naar wat jou vrij maakt? Kies voor je geluk, voor jouw vrijheid.

Dat is niet alleen zo als we kijken naar de afgelopen maanden, maar kijk eens naar je totale leven. Doe jij waar je gelukkig van wordt? Als het antwoord nee is, vraag jezelf dan af waarom het nee is. Ben je niet blij met je baan, met de tijd die je aan je gezin of aan jezelf besteedt, heb je nog dromen die op de lange baan zijn geschoven en haal je nog wel energie uit alles wat je doet? Jij hebt de vrijheid om dat te veranderen. Zolang je jezelf maar niet steeds blijft wijsmaken dat er teveel beperkingen zijn.

Denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. En begin klein. Elke kleine stap naar meer vrijheid is een stap. Heel veel kleine stapjes zijn samen een grote stap en voordat je het weet heb je een eerste droom of doel bereikt. Het gevoel van vrijheid is een verademing, een dikke jas die je vervangt voor een luchtig vestje, een gevoel wat je nog nooit hebt ervaren, maar wat o zo mooi is als je het ervaart. Het zit hem in de kleine dingen, dus begin ook klein.

Vind je het spannend om die eerste stap naar meer vrijheid te zetten, laten we dat dan samen doen.

Volg me ook op social media

Sharmila Tuithof

Coach, trainer en spreker | Stilstaan is vooruitgang!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Share
Tweet