Stilstaan is vooruitgang!

Stilstaan is vooruitgang?

Stilstaan is toch achteruitgang? Dat is vaak wel wat wordt gezegd ja. Maar ik ben van mening dat het tegenovergestelde waar is. Stilstaan is vooruitgang. Denk er maar eens over na. De gemiddelde dag in jouw leven ben je vooral aan het hollen. Aan het einde van de dag heb je het gevoel dat je van alles hebt gedaan en toch nergens aan toe bent gekomen. Herkenbaar?

Hmmm ja, klopt.

Stel, je neemt de tijd om even te stoppen met hollen en stil te staan bij het nu. Klinkt heel zweverig, is het niet. Ga maar gewoon eens stilstaan en vraag jezelf eens, hoe gaat het eigenlijk met je?

 

Oke, je hebt mijn aandacht…

Mooi! Dus hoe gaat het met je? Ben je gelukkig? Ben je tevreden? Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Geef je jezelf nog genoeg aandacht? Als je je leven op dit moment een cijfer mocht geven, wat zou de score dan zijn? Een zesje? Of misschien nog niet eens? Ik hoop dat het minimaal een 8,5 is. Als dat niet zo is, dan is er nog heel veel ruimte voor verbetering. En ik gok dat dat geldt op het gebied van werk en
misschien nog wel meer in je privéleven. Het heeft ook best wat overlap hoor. Want je gedrag op je werk is niet anders dan in je privéleven. De omgeving is wel anders, maar je gedrag is hetzelfde.

 

Dat snap ik niet.

Waarschijnlijk pas jij je in beide gevallen aan aan je omgeving. Op je werk pas je je aan aan je collega’s en thuis of in je privéleven pas je je aan aan je vrienden, ouders, partner etc. Dat is niet erg, heel menselijk, heel normaal. De vraag is alleen of alles nog in balans is. Dus kies jij nog vaak genoeg voor jezelf? Heb jij genoeg tijd voor jezelf? Zet jij jezelf op nummer één? Doe jij de dingen waar jij blij van wordt of pas
jij je eerst aan aan de rest en kijk je op de laatste plaats wat nog over is voor jou? Dat is gedrag. Meestal is er ook een patroon. Dat patroon mag je gaan doorbreken, zodat je jezelf weer op nummer één zet in plaats van nummer drie of lager.

 

Stilte, hier moet je vast even over nadenken.

Neem je tijd… (Stilstaan is vooruitgang ;))

 

Tja, nu je het zegt.

Je weet vast niet zo goed waar je blij van wordt. Waarschijnlijk realiseer jij je nu pas dat je vooral voor anderen aan het zorgen bent. Dat je inderdaad niet bezig bent met waar jij blij van wordt. Welke dromen en doelen heb jij nog in het leven? Je wilt de regie terug over jouw leven. Je weet alleen niet hoe. De dromen die je als klein meisje of jongetje had en stiekem nog steeds hebt lijken niet meer haalbaar voor je. Want…werk, geld, verplichtingen, meningen, overtuigingen, leeftijd etc…. En het verlangen dan? Waarom zou je niet meer naar je verlangen luisteren? Je dromen najagen, je persoonlijke doelen gaan behalen en die bucketlist gaan afvinken.

 

 

Maar hoe dan?

Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, Alle redenen die je hebt om het niet te doen zijn extern. Het gaat erom dat je het doet omdat jij het wilt, niet omdat de ander NIET wilt dat jij het doet. Het is jouw leven, pak de verantwoordelijkheid daar dan ook voor. Je kan beginnen met stilstaan. Dat is namelijk de eerste S van de 4 S’en die ik gebruik om mensen te helpen stil te staan. Vervolgens gaan we schetsen. Dus de grote lijnen tekenen van jouw leven. Hoe wil je dat dat eruit ziet. De derde S zijn de stappen. Wat heb je nodig, wie heb je nodig en wat kan je zelf al doen? De laatste S is de leukste S. Namelijk de S van successen. Elke stap is een succes en die moet je vieren.

 

Dat lijkt me wel wat.

Het is ook wel wat. Het is hard werken. Want als je niks verandert, verandert er ook niks. Ik begeleid je, maar jij moet het werk doen. Het kan confronterend zijn, je zal weerstand ervaren, maar als je door die zure appel heen durft te bijten, dan gaat er een wereld voor je open. Ik denk dat je nog wel verrast kan worden met wat je door stilstaan allemaal in beweging zet voor jezelf.

Ben je nieuwsgierig geworden, klik dan even op deze link

Volg me ook op social media

Sharmila Tuithof

Coach, trainer en spreker | Stilstaan is vooruitgang!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Share
Tweet