Ruim je hoofd op……

Praten lucht niet alleen op, het geeft je ook ruimte voor nieuwe inzichten..

Stel je vaatwasser staat vol met vuile vaat en de rest van de vuile vaat stapelt zich op op het aanrecht. Je krijgt het overzicht pas weer op het moment dat je de vaatwasser aanzet, de schone vaat opruimt en de vieze vaat inruimt. Zo gaat het ook met je hoofd. Zolang je niet praat over je zorgen, de dingen die je bezig houden en wat je misschien al veel te lang voor je houdt, komt er geen ruimte voor andere, misschien wel fijnere gedachten, overzicht en creativiteit.

Laat ik iets delen over mijn persoonlijke journey…

Mij werd vroeger geleerd dat elk huisje zijn kruisje heeft. Daar hoef je niet met iedereen over te praten. Niet nodig. Wat ik toen nog niet wist is dat niet elk kruisje hetzelfde is. Ik heb vervolgens nooit gesproken over wat er bij ons thuis gebeurde. Natuurlijk voelde ik als kind wel dat er iets niet helemaal goed ging. Maar doordat ik er met niemand over sprak had ik geen vergelijkingsmateriaal. Ik dacht dat het bij iedereen ongeveer zo ging. Hoe ouder je wordt, hoe meer er gebeurt, hoe meer je je beseft dat dit niet oké is. Uiteindelijk ben ik, toen ik ergens halverwege de twintig was, hulp gaan zoeken. Er gebeurde op dat moment een hoop binnen ons gezin. Mijn ouders waren inmiddels gescheiden, maar dat zorgde er niet voor dat we meer rust kregen. Tijdens de gesprekken bij de psycholoog kwam ik er voor het eerst achter dat mijn leven tot op dat moment niet “normaal” is geweest. Ik was toen dus halverwege de twintig.

Jeetje…

Nou, zeg dat! Ik moest dat ook even verwerken. Jaren later ben ik pas echt gaan praten. Deze gesprekken hebben me op dat moment geholpen, maar het echte zeer kwam pas naar boven toen mijn eerste dochter werd geboren. Haar komst confronteerde mij met mijn jeugd en de traumatische gebeurtenissen uit die tijd. Ik kon het niet langer negeren en er niks mee doen. Uiteindelijk werd het me teveel, kwam ik thuis te zitten en heb ik opnieuw hulp gezocht. Deze keer heb ik alles besproken. Alles! Niet alleen met de psycholoog, maar ik ben ook gaan praten met vrienden en mijn familie. Mijn vrienden hadden geen idee. Ze wisten wel dat de situatie rondom de scheiding heftig was geweest, maar hadden geen idee hoe mijn leven eruit heeft gezien. Het deel wat dus niet zichtbaar was.

Pffffff…

Ja, pfff, maar het luchtte zo enorm op om het eruit te gooien. Geen geheimen meer, en lekker dat masker af. Het voelde alsof ik een dikke winterjas uitdeed. En dan mijn hoofd…..het voelde zoveel fijner. Meer ruimte, minder hoofdpijn, een echte bevrijding.

En toen?

Tja toen, toen ging er een wereld voor mij open. Er was ineens ruimte om na te denken over het nu en de toekomst. Stilstaan bij wat ik wil houden en stilstaan bij wat ik vooral heel graag los wil laten.  Nieuwe ideeën vulden mijn hoofd, maar zonder dat mijn hoofd zwaar werd. Tegelijkertijd was ik ook nog steeds aan het opruimen. Ik heb de angst en schaamte uit het verleden losgelaten. Ik heb de toekomst vastgepakt, met alle onzekerheden die erbij horen. Ik heb uiteindelijk ook mijn baan opgezegd en zes maanden lang alles achter me gelaten. Werk, mijn sociale leven en alle verplichtingen die erbij horen. Samen met mijn gezin ben ik zes maanden in een camper door Europa gaan reizen. Leven van dag naar dag en aandacht geven aan dat wat mij het gelukkigst maakt. Mijn gezin en mijn gezondheid. Mijn geluk en mijn toekomstplannen.

 

 

Wat een verhaal…

Ja, en het verhaal wordt alleen maar beter. Toen we thuis kamen van de reis had ik niks. Geen geld, geen werk, maar wel een plan.  Door stil te staan en mijn hoofd op te ruimen was er plek voor nieuwe inzichten, nieuwe dromen en nieuwe doelen. Ik ben begonnen met een opleiding tot coach en ondertussen ben ik mijn bedrijf gestart, Stilcoaching. Dit was allemaal nooit gelukt als ik niet was gaan praten, als ik niet mijn hoofd was gaan opruimen. Het mooiste, de kers op de taart, was de geboorte van onze tweede dochter. Iets waarvan ik mezelf had overtuigd dat het nooit meer zou gebeuren. In plaats van opnieuw bang te zijn voor de confrontatie, kon ik haar nu met liefde en vol vertrouwen ontvangen in mijn leven. Deze journey was en is nog steeds een heel groot cadeau.

Heb ik je kunnen inspireren?

Ik hoop van wel. En dat blijf ik doen. Ik geef binnenkort weer een online inspiratiesessie van een uur. In dat uur ga jij stilstaan bij hoe jouw leven er op dit moment uitziet.  Misschien zet je al wel de eerste stap naar meer ruimte, mogelijkheden en nieuwe inzichten. Een leven waarin je met een opgeruimd hoofd kan genieten van meer vrijheid. Doen waar jij blij van wordt. Is een uur te kort voor je, dan is er ook nog de mogelijkheid om je een hele dag te laten inspireren. Een dag vol inspiratie, opdrachten en het uitspreken van je dromen, doelen en wensen. Hier ga je echt aan de slag! Je gaat de confrontatie aan, je gaat je doelen formuleren en je gaat loslaten. Loslaten wat overbodig veel ruimte in beslag neemt.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je in contact met mij komen, klik dan even hier.

 

Volg me ook op social media

Sharmila Tuithof

Coach, trainer en spreker | Stilstaan is vooruitgang!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Share
Tweet